در اطراف شهر سلماس و نزدیک به روستای خان تختی شاهد یک سنگ نگاره هستیم که در دل کوهی استوار به نام کوه پیر چاووش حک شده است. این نقش که در زمان ساسانیان و در قرن سوم میلادی حک شده است نشان از رویداد های تاریخی و فتوحات ایرانیان بر رومیان است و گویای اصالت و هویت این منطقه می باشد. این اثر در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ با شمارهٔ ثبت ۱۶۱ بعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
سلماس که شهری کوچک است در دشت واقع شده و به نام شاهپور در دوران پهلوی شناخته می شد. این خطه از مناطق تاریخی ایران زمین بشمار می رود. کتیبه خان تختی نیز متعلق به این منطقه است. نقش برجسته خان تختی از حجاری های شاپور اول؛ دومین شاه ساسانی است که در کوهی معروف به «پیرچاووش»، بر روی تخته سنگی به صورت برجسته حک گردیده است. این نقش برجسته یادمانی است از پیروزی شاپور اول ساسانی بر والریانوس (پادشاه روم) است که وی را سوار بر اسب نشان می دهد در حالیکه والریانوس در مقابلش زانو زده است.
پس از سقوط شاهنشاهی اشکانی تا مدت ها سرزمین ارمنستان به محل نزاع میان دو ابرقدرت آن زمان یعنی ایران ساسانی و امپراتوری روم بدل شد و بارها پیرامون این سرزمین جنگ میان این دو قدرت باستانی درگرفت. سلماس کنونی در دوره اشکانیان یکی از مناطق حائل بین ایران و امپراتوری روم بوده و پس از آن به محل درگیری های نظامی دو ابرقدرت شاهنشاهی ساسانیان و امپراتوری روم بدل شد. سنگ نگاره خان تختی یادگار یکی از پیروزی های ایرانیان بر رومیان است و در آن اردشیر پاپکان و ولیعهدش شاپور یکم تصویر شده اند که در بازگشت از فتح ارمنستان و پیروزی بر سپاهیان روم، دو تن از حکمرانان ارمنی محلی، هدایایی به ایشان تقدیم می کنند. این نقش برجسته متعلق به قرن سوم میلادی می باشد.
این نگاره حدود ۵ متر عرض و ۲/۵ تا ۲/۸ متر طول دارد. در این سنگ نگاره دو نفر سوار و دو نفر پیاده هستند. سوار سمت چپ اردشیر پاپکان است و سوار سمت راست شاپور یکم که در مقام ولیعهدی است و تاجی همانند پدرش دارد. تاریخ ایجاد این نگاره ۲۳۸ میلادی است. لباس این مردان شبیه لباسی است که در زمان حکومت اردشیر ساسانی پوشیدن آن مرسوم بوده است. اردشیر بنیانگذار سلسله ساسانی و شاپور اول پسر اردشیر و ولیعهد وی بود. هر دو پادشاهانی قدرتمند بودند که در دوران سلطنت خود پیروزی های باشکوهی بر رومیان داشتند. در مسیر رسیدن به کتیبه، پله هایی تعبیه شده اند تا بازدید از کتیبه خان تختی سلماس راحت تر گردد.
سنگ نگاره خان تختی در کیلومتر ۱۵ جاده سلماس به ارومیه در نزدیکی روستای خان تختی و روی کوه پیرچاووش واقع شده و پله و تابلوی راهنما نیز وجود دارد که در بهار سال ۱۳۹۱ در مکان تعبیه شده است.